Gymnasieelever läser litteratur från Québec

Varje år läser en grupp av G2 elever ett urval av fem romaner från Québec och deltar i ”Le Prix Littéraire des Collégiens du Québec”. De väljer deras favorit och förklarar deras val till representanter av Association Internationale des Etudes Québécoises (AIEQ) som kontaktar dem via Skype på Kanadas ambassad i Stockholm. En chans för eleverna att besöka en annan del av den fransktalande världen.

I år valde våra elever ”Royal” av Jean-Philippe Guérard, en roman som handlar om en students ambition och desperat vilja att prestera på högsta nivå, vilket innebär olika konflikter men följer också en resa ur personliga utmaningar. Vår grupp tyckte att temat var relevant och värt en diskussion precis när de själva håller på att fortsätta sina studier på högskolan.

Vi har redan planerat att träffa Jean-Philippe Guérard när han besöker Sverige nästa läsår.

I samarbete med SU, Département des études romanes et classiques, AIEQ, och Kanadas ambassad.

Strindbergs intima teater

Elever i åk 2 på gymnasiet var på Strindbergs intima teater och såg en föreställning av Fröken Julie i måndags. Trevligt och lärorikt att ta del av stadens kulturutbud! Tack Strindbergs intima teater för en spännande tolkning av Fröken Julie.

Besök av statssekreterare Sophie Cluzel

Den 9 mars fick skolan besök av Sophie Cluzel, fransk statssekreterare, och hennes delegation. De besökte även skolbiblioteket.

Peter Pan 2018

Gymnasieelever i år 2 har arbetat med scenisk produktion.

Det har resulterat i bejublade föreställningar av en omskriven Peter Pan-skildring.

Tack till alla inblandade elever och lärare.

Foto: Ylva Frohm

Le Carnaval 2018

Den 13 februari, på fettisdagen, har skolan haft sin årliga karneval.

Låg- och mellanstadiet klär ut sig. Dagen blev fylld med olika aktiviteter såsom dans, teater, pyssel.

Vårt tema i år var: Le monde des animaux, djurens värld och några klasser skrev fantastiska egna fabler.

Vive le Carnaval!

LingOlympiaden

Sandra Mangert i HS2 gratuleras till sin fina placering i LingOlympiadens första deltävling av Nicole de Jong, programansvarig på Humanistiska programmet. 120 elever i hela landet deltog och Sandra kom på 20:e plats. Stort grattis!

André Lhote och svensk kubism

Alla G3 elever var på besök på Prins Eugens Waldermarsudde Konstmuseum på Djurgården, där de guidades runt utställningen ”Form och färg – André Lhote och svensk kubism”. En chans att samla olika delar av deras respektive studier – svenska, historia, estetisk, franska – , att ta del av de rika utbyten mellan många svenska och franska konstnärer och att uppskatta tiden tillsammans i en fin konstnärlig miljö.

Luciafirande i St Johannes kyrka för högstadiet och gymnasiet.

”Luciafirande i St Johannes kyrka för högstadiet och gymnasiet. Tack Peo, Lucia och kören för en fin stund.”