Gymnasieelever läser prisbelönade samtida skönlitteratur

Årskurs 3 gymnasieelever har fått besök av Paul Kawaczk, en franskförfattare bosatt i Québec. Paul Kawaczks roman Ténèbre prisades med Prix Littéraire des collégiens du Québec 2021(d v s gymnasie- och student litterärt pris från Québec). Paul intervjuades av elever som var nyfikna om bokens tema: kolonialism, tortyr, litterärkreativitet och skrivandet. Härligt att återuppta vår tradition av besök i klassen!

Årskurs 2 elever hade läst och analyserat La Dernière fois que j’ai vu Adèle, romanen som fick Prix Folio des Lycéens 2020. Läsandet stimulerades av möjlighet att ställa frågor till författaren Astrid Éliard direkt på Teams. Hur skapades olika karaktärer, varifrån kom idén att berätta om en tonårig som inblandas i terroristattacker, hur struktureras en roman…? Spännande att föra ett samtal med bokens författare och lära sig om inspiration, Paris, terrorism och komplexa familjerelationer.

Årskurs 1 har också klarat litterära utmaningar: knappt tre månader in på första gymnasieterminen har de läst sin första roman på franska. Que sur toi se lamente le Tigre belönades med Prix Goncourt du Premier Roman 2021. Den handlar om hedersvåld och hot mot en ung kvinna i nuvarande Syd Irak, skriven i starkt och poetiskt språk av Emilienne Malfatto, en franskförfattare och journalist. Intressanta diskussioner och jämförelser mellan kultur, religion, samhälle och deras påverkan på ungdomar.